Jeugdcollege in het museum

Sinds september 2009 doet Museum Boerhaave mee aan MuseumJeugdUniversiteit. Dit is een initiatief van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Kinderen van 8 tot 12 jaar kunnen echte colleges volgen in verschillende musea in Leiden. In het afgelopen jaar hebben onder andere Robbert Dijkgraaf, Roel Coutinho, Vincent Icke en Bas Haring college gegeven aan de jonge studenten van Museum Boerhaave.

Om nu toch eens een indruk te geven van hoe het er in zo’n jeugdcollege aan toe gaat plaatsen we een kort verslag van afgelopen zondag. Prof. dr. Jos van den Broek gaf een college over genetica en DNA. Waarom zijn er ongeveer evenveel jongens als meisjes? Alle mensen hebben geslachtschromosomen. Meisjes hebben twee X-chromosomen, jongens een X- en een Y-chromosoom. Een moeder geeft haar kind bij de verwekking een X-chromosoom. Het is de vader die uitmaakt of een kind een jongen of een meisje wordt, door het kind óf een X- óf een Y-chromosoom te geven. De kans op die chromosomen is eerlijk verdeeld; daarom zijn er evenveel jongens als meisjes. Toch is de Y- spermacel iets kleiner en dus iets sneller. Hierdoor zijn er iets meer jongens dan meisjes, namelijk op de 1000 meisjes zijn er ongeveer 1053 jongens. Hoe erven we de eigenschappen van onze ouders? Ieder kind erft eigenschappen van zijn vader en zijn moeder, denk maar aan de kleur haar en de kleur ogen.

Knappe koppen bij de JeugdUniversiteit

Jos van den Broek legt uit dat er twee soorten genen zijn die onze ouders aan ons door kunnen geven: recessieve genen en dominante genen. Een recessief gen speelt niet de baas. Ter illustratie het recessieve ‘blauwe-kouwe-oren-gen’. Twee jonge studenten spelen vader en moeder. Ze zijn allebei drager van het blauwe-kouwe-oren-gen. Ze krijgen elk een knikkerzak vol gekleurde ‘genen’ en trekken hier ieder een gen uit. Hun kind krijgt alléén blauwe-kouwe-oren opgezet als beide ouders het gen voor blauwe-kouwe-oren trekken. De dominante genen spelen wel de baas. Dit wordt geïllustreerd met het ‘nare-paarse-haren-gen’. Als ook maar één van beide ouders het gen voor nare-paarse-haren pakt, krijgt het kind een paarse pruik. Al snel zit de zaal vol met paarse pruiken.

Vera

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: