Barometer en thermometer van Fahrenheit

Dankzij een testamentaire schenking is Museum Boerhaave onlangs in het bezit gekomen van een heel bijzonder en uniek object.

 Een combinatie van een barometer en een thermometer uit ongeveer 1725.

Volgens de schildjes die op het instrument staan gaat het om een baro-/thermometer combinatie gemaakt door Daniël Gabriël Fahrenheit.

Een instrument van de hand van Fahrenheit is extreem zeldzaam. Zo zeldzaam zelfs dat binnen ons museum op de afdeling restauratie en onder de conservatoren vragen werden gesteld over de authenciteit van dit object. Voorlopig krijgt het in ieder geval het voordeel van de twijfel. Duidelijk is wel dat er in de loop der tijd is geknutseld aan de baro- en thermometer.

Het belangrijkste argument om niet te twijfelen aan de echtheid is dat dit instrument beschreven is in het jaarboek uit 1914 van het Genootschap Amstelodamum. In die tijd vervalste vrijwel niemand wetenschappelijke instrumenten.

De barometerschaal levert een tweede reden om Fahrenheit als maker aan te wijzen. Die is namelijk verdeeld in Engelse duimen waarbij elke duim in twaalfden is onderverdeeld. Dit komt overeen met een andere barometer van Fahrenheit, terwijl in die tijd een verdeling in Amsterdamse of Rijnlandse duimen met een decimale onderverdeling gebruikelijk was.

In particulier bezit leidde dit instrument decennia lang een verborgen leven. Nu wordt het voor het eerst publiekelijk tentoongesteld. Museum Boerhaave bezat al de twee enige, nog bestaande wetenschappelijke thermometers van Fahrenheit. Dezen maken deel uit van de tentoonstelling Newtonmania en zijn momenteel in zaal 5 te zien.

Vera

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: