Boerhaaves TBC-huisje, Restauratieproject van een vooroorlogs mini-sanatorium

Eind 2009 schonk een particuliere eigenaar Museum Boerhaave een vooroorlogs TBC-huisje. Deze kleine houten huisjes konden vroeger bij een kruisvereniging of bij een sanatorium gehuurd of gekocht worden, om een tuberculosepatiënt die geen geld had voor een dure kuur in de frisse berg- of zeelucht toch de kans te bieden om van heilzame rust, licht en zuivere lucht te genieten.

TBC-huisjes stonden soms bij elkaar op het terrein van de kruisvereniging en soms in de tuin van de TBC-patiënt of diens familie. De huisjes waren draaibaar en voorzien van veel glas, zodat ze altijd naar de zon konden worden gedraaid. Vaak lagen patiënten maandenlang in zo’n huisje om hun gezondheid weer terug te krijgen.

Het TBC-huisje van Museum Boerhaave eindigde zijn pre-museale leven als tuinhuisje. De elementen hebben dus hun sporen nagelaten op dit houten gebouwtje, dat minstens zeventig jaar oud moet zijn. Museum Boerhaave wil het huisje gebruiken als een rondreizend mini-tentoonstellingspaviljoen, maar dan zal het eerst grondig gereviseerd moeten worden, en moeten worden aangepast om de faciliteiten er in te kunnen monteren die voor een tentoonstellingsruimte nodig zijn.

Hoe we dit allemaal doen kunt u volgen in deze blogserie, geschreven door de uitvoerder van de revisie/restauratie, onze houtspecialist Vincent Scheerman

Tim Huisman

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: