50 jaar Becel: kroniek van een onverwacht succes

Het kan de tv-kijker niet zijn ontgaan. Becel, een van de bekendste merken van Unilever, bestaat 50 jaar. In het reclamefilmpje dat het Nederlands-Britse concern bij gelegenheid heeft laten ontwikkelen, zien we een jonge man anno 1960 Becel op zijn boterham smeren en gaan joggen. Al joggend zien we hem vervolgens de vijf decennia tussen 1960 en nu overbruggen en zien we hem navenant ouder worden, om anno 2010 als kwieke pensionado te eindigen – nog altijd Becel smerend natuurlijk

Mocht het filmpje niet werken, klik hier.

Becel is in het lab van Unilever bedacht als een van de eerste margarines met linolzuur: goed voor hart en bloedvaten. Op het eerste gezicht lijkt het succes ervan een briljant samenspel tussen laboratorium en vooruitziend beleid, dat inspeelde op een toenemende aandacht voor gezondheidseffecten van voeding. De werkelijkheid blijkt wat gecompliceerder.

Unilever had Becel aanvankelijk op de markt gebracht als een boter speciaal voor hartpatiënten. Het was in kleine blikjes verkrijgbaar bij drogisterij en apotheker en werd beslist niet door joggende, jonge mannen op het brood gesmeerd. Pas toen een Nederlandse concurrent een breed publiek succesvol begon te bedienen met linolzuurhoudende margarine ging er een belletje rinkelen bij de beleidsbepalers van Unilever en verscheen Becel als een massaproduct in de schappen van kruidenier en supermarkt.

Toch had het succes waarschijnlijk niet alleen maar te maken met linolzuur en een ontluikend hart- en vaatbewustzijn. De introductie van Becel viel samen met de doorbraak van de koelkast in de Nederlandse keukens, die zich juist in de jaren zestig voltrok. En laat Becel nu een van de weinige margarines zijn geweest die bij lage temperatuur zijn smeerbaarheid behield!

Ad

Advertisements
1 comment
 1. robert said:

  50 jaar Becel: Kroniek van een tragedie…
  Ik denk dat deze blog wat aanpassing nodig heeft.
  Becel is helaas nooit goed geweest voor hart en bloedvaten.
  Becel bestond voor 90% uit zonnebleomolie wat weer voor 69% uit linolzuur bestaat.
  Op deze wijze krijg je met 4 boterhammen je dagelijkse dosering binnen, daarna ga je al ver over door de ISSFAL gestelde limiet van 3% energie.
  Dan ga je vervolgens naar de ongunstige kant van de onstekingsprocessen (eicosanoiden) die onder andere bloedklontering,vaatvernauwing, en onstekingen bevorderen wat een voorloper is van hart en vaatziekten.
  Die meneer die je op de reclame ziet rennen zal vast geen Becel hebben gesmeerd
  Groeten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: