Ode aan de mond

Afgelopen zaterdag opende de nieuwe tentoonstelling ‘Say Cheese’ in het museum.

De tentoonstelling is voortgekomen uit een nauwe samenwerking met het Ivoren Kruis. Deze maatschappelijke organisatie maakt zich al 100 jaar sterk voor de verbetering van de zorg van onze gebitten. De tentoonstelling besteedt uitgebreid aandacht aan deze bijzondere geschiedenis. Maar wie slechts tandartstangen, boren en rotte kiezen verwachte te zien zal verbaasd zijn.

De tentoonstelling “Say Cheese” is veel meer dan dat. Say cheese is een ode aan de mond. Hoewel we er niet dagelijks bij stil staan, de mond is een van de belangrijkste onderdelen van ons lichaam. We doen er van alles mee. Eten, drinken, proeven praten en.. zoenen natuurlijk! De mond is eigenlijk bijzonder omdat we er zowel mee waarnemen als communiceren. Charles Darwin (de beroemde evolutiebioloog) beschreef in de negentiende eeuw al uitgebreid hoe mensen en dieren met hun gezicht emoties uiten. De mond speelt daarin een belangrijke rol. Of je huilt of lacht is bijvoorbeeld eenvoudig met drie leestekens weer te geven (-:  of  )-:  En maakt een wereld van verschil.

De bestudering van gedrag is na de negentiende eeuw niet stil blijven staan. Sterker nog, ongeveer een eeuw later kreeg de Nederlander Niko Tinbergen de Nobelprijs voor zijn gedragsonderzoek. Dat deed hij vooral bij meeuwen. In experimenten probeerde hij erachter te komen door welke stiumulus de meeuwenjongen geactiveerd worden om naar de snavel van hun ouders te pikken. Op het moment dat een jong dat doet braakt de ouder voedsel op en krijgt het eten.

Tinbergen ontdekte dat de fel rode vlek onder aan de snavel een belangrijke prikkel is voor meeuwenjongen om naar te pikken. Zo sterk was de prikkel zelfs dat de meeuw zelf niet eens nodig is, maar een rode vlek alleen al is genoeg voor een pikreactie. De rode vlek oefent dus een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit!

Afgelopen week ontdekte ik een prachtige overeenkomst. Want wat hebben die meeuwen van Tinbergen eigenlijk met Marilyn Monroe te maken? Kijkt u zelf maar (-:

Bart

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: