Harry Potter’s magie in Museum Boerhaave deel 1

In november 2010 ging de 7e film van Harry Potter in premiere. Veel van de tovenaarsspullen uit de wereld  van Harry Potter zijn te vinden in Museum Boerhaave. Bij het schrijven van de boeken heeft schrijfster  J.K. Rowling grondig onderzoek gedaan in de 17de-eeuwse wetenschap voordat ze haar boeken schreef.

De afgelopen maand hebben we Bartholomeus Zwamdrift, de onbekende neef van Perkamentus, op bezoek  gehad in het museum. Hij vertelde over de wetenschap in de magie van Harry Potter.

Hierbij een aantal magische objecten. (volgende week deel 2!)

Herbarium van Rauwolf
Op Zweinstein worden zowel magische als gewone planten bestudeerd. Sommige omdat ze magische wezens zijn andere omdat ze gebruikt worden in toverdranken.

Een herbarium is een boek met gedroogde planten, je kunt ze zo handig uit je hoofd leren. Het herbarium dat je hier ziet is een van de oudste ter wereld!

 

HP-Weetje: Pomona Stronk neemt studenten mee de kassen in, Herman Boerhaave dat eeuwen geleden ook al met zijn studenten. Een nieuwigheid aan de Leidse universiteit.

Armillairsfeer
In het Departement van Mystificatie is een groot kamervullend model van ons zonnestelsel te  bewonderen.

 

Dit model van het zonnestelsel is ook een pronkstuk. In het midden is de aarde duidelijk te  herkennen. Dit is een van de oudste voorwerpen uit de vaste tentoonstelling van Museum Boerhaave.

 

HP-Weetje: Astrologie was vroeger een echte wetenschap. De stand van de sterren werd bijvoorbeeld gebruikt om te genezen of om het juiste moment voor het voeren van oorlog te bepalen.

wordt vervolgd!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: