Boven de oceaan hangend..

Toen ik afgelopen week boven de oceaan vloog op weg naar een conferentie over nieuwe media in musea werd mij aandacht getrokken door een beeldscherm voorin het vliegtuig. Op dat beeldscherm was de route te volgen die het vliegtuig afgelegd had en nog af moest leggen. Daarnaast werd informatie over snelheid, hoogte, temperatuur getoond en de tijd van aankomst. Als vanzelf begon ik me af te vragen hoe lang de vlucht nog zou duren. En dan is zo’n schermpje helemaal niet handig meer! Niet in de laatste plaats omdat ik de aankomsttijd niet op het scherm zag.

IJsplaten in de atlantische oceaan boven?

Het lukte me uiteindelijk niet om de reistijd die het toestel nog voor de boeg had te berekenen. Een complicerende factor is bovendien het feit dat je door verschillende tijdszones vliegt waardoor je per zone je ieder keer een uur verliest of wint. Het is maar hoe je het wilt zien. Terwijl ik ophield met rekenen moest ik denken aan het zee-uurwerk van Huygens. Met zo’n nauwkeurige klok aan boord, die de tijd in de thuishaven aangeeft, kun je met behulp van de tijdsbepaling op de plek van waar je bent je reistijd berekenen. Erg handig als je bijvoorbeeld wilt weten of je al in de buurt van dat gevaarlijke rif bent dat op zoveel zeemijl van je vandaan is. Want dat is waar het eigenlijk om gaat. Nauwkeurige klokken zorgden uiteindelijk voor de oplossing van het lengtegraad probleem.

Uiteindelijk bleek dat als ik wat langer gekeken had, op een volgend scherm de reistijd vermeld werd. Nog slechts 8 uur te gaan.. Maar daar waren inmiddels al wel weer een tiental minuten van verstreken.

Bart

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: