Van Kruitschip tot KOG

Ter gelegenheid van het Museumcongres 2011 in Leiden schreef directeur van Museum Boerhaave, Dirk van Delft, het volgende stukje over het voorportaal van Museum Boerhaave.

Van Kruitschip tot KOG

Het KOG, het Kamerlingh Onnes Gebouw, is de locatie van de rechtenfaculteit. Maar eigenlijk is dit pand het voorportaal van Museum Boerhaave

Kamerlingh Onnes Gebouw

Kamerlingh Onnes Gebouw

Dat zit zo. Dit gebouw is per ongeluk tot stand gekomen. Op 12 januari 1807 om kwart over vier, op een gure maandag met nat sneeuw, vloog een kruitschip, dat volstrekt illegaal hier voor de deur in het Rapenburg lag afgemeerd, met een daverende knal de lucht in. Een hele stadswijk lag in puin. “Zei U iets, Te Water?”, schijnt de stokdove echtgenote van de hoogleraar godgeleerdheid, die verderop aan het Rapenburg woonde, te hebben opgemerkt.

In 1859 verrees op de Kleine Ruïne, zoals deze zijde van het litteken was gaan heten, een laboratorium dat plaats bood aan de Leidse chemie, natuurkunde en anatomie. De Grote Ruïne aan de overkant werd het Van der Werfpark.

Beeld Heike Kamerlingh Onnes

Beeld Heike Kamerlingh Onnes

Heike Kamerlingh Onnes, in 1882 aangesteld (door meten tot weten), heeft in dit gebouw het koudste plekje op aarde gemaakt. De ontplofbare toestellen die monsieur zéro absolu gebruikte, het Leids Fysisch Kabinet en andere topstukken die hij als onbruikbaar ouderwets naar de zolder bonjourde, vonden rond 1930 hun weg naar Museum Boerhaave.

Een explosie als start – dat kan nooit met een sisser aflopen!

Dirk van Delft

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: